Piaţa serviciilor telecom din mediul rural ar putea înregis-tra o creştere de circa 25%, în următorii trei ani, potrivit estimărilor făcute de Digital Cable Systems (DCS).
Potrivit reporezentanţilor acestei companii, criza economică a stopat, în acest an, rata de creştere a gradului de penetrare în mediul rural, în condiţiile decalajului actual semnificativ faţă de mediul urban.
Pentru 2011 şi 2012, DCS estimează că penetrarea serviciilor de cablu în mediul rural nu va avea o evoluţie semnificativă, "însă vor apărea oportunităţi interesante de achiziţii". În ceea ce priveşte serviciile de acces Internet, compania estimează o uşoară creştere, cu câteva procente, a ratei de penetrare în mediul rural, până la sfârşitul acestui an. O creştere similară, dar mai mică, de circa 1%, este estimată şi pentru serviciile de telefonie fixă.
"Repoziţionarea viziunii operatorilor telecom, şi nu numai, asupra mediului rural duce la creşterea investiţiilor în acest sector, potenţialul de dezvoltare fiind semnificativ, în special în ceea ce priveşte Internetul. De asemenea, intensificarea nevoilor de informare şi instruire ale populaţiei, precum şi progresul tehnologic, vor face ca în anii următori să asistăm la o reluare a creşterii ratelor de penetrare a serviciilor telecom în acest mediu", a declarat Dinu Malacopol, CEO Digital Cable Systems.
Potrivit DCS, cauzele stagnării curente din mediul rural sunt reprezentate de criza economică, în-târzierea investiţiilor semnificative în infrastructură şi producţie, disponibilizările din sectorul bugetar, precum şi de reducerea veniturilor populaţiei non-active (alocaţii, pensii, ajutoare sociale).
"Actualul context economic determină menţinerea, dacă nu creşterea decalajului dintre mediul urban şi cel rural. În acest moment, gradul de penetrare a Internetului este de circa 20% în mediul rural, faţă de peste 60