Doar patru spitale au fost acreditate până acum, restul fiind evaluate până în 2015. Cele neacreditate retrogradează sau rămân fără bani. Sursa: OCTAVIAN COCOLOȘ
Deşi se vorbeşte din 1996 de faptul că spitalele ar trebui acreditate, ca în vestul Europei, abia în 2009 s-a înfiinţat Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor (CoNAS) şi a fost finalizată metodologia de acreditare. Procesul efectiv de evaluare a unităţilor sanitare a început însă de anul acesta, iar spitalele au avut ca termen limită de înscriere data de 07.07.2011. Reprezentanţii celor 459 de spitale (atât de stat, cât şi private) au avut posibilitatea să-şi aleagă perioada de evaluare, însă nu s-au înghesuit mulţi în prima rundă.
Spitalul Cantacuzino, în perioada de graţie
Primele spitale care au primit girul comisiei pot fi numărate pe degete: Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş", Spitalul Militar de Urgenţă "Constantin Papilian" din Cluj Napoca (MapN), Spitalul Muncipal de Urgenţă din Moineşti şi Spitalul Euromedica din Baia Mare (spital privat). Spitalul "Ioan Cantacuzino" din Bucureşti a primit grad de încredere medie, fiindcă s-au constatat anumite nereguli cu circuitele, lucru destul de greu de remediat fiind vorba de o clădire de patrimoniu. Comisia de evaluare a hotărât să le acorde o perioadă de graţie de şase luni şi, dacă până atunci nu îndeplinesc condiţiile, spitalul riscă să rămână fără finanţare de la Casa de Sănătate.
Printre unităţile care urmează să fie evaluate în acest trimestru se numără Spitalul "Grigore Alexandrescu", Spitalul "Carol Davila" din Bucureşti, Spitalul din Bolintin Vale şi Spitalul CFR Constanţa. Acreditarea este valabilă pe o perioadă de cinci ani şi garantează servicii medicale la nivelul celor din străinătate.
Accent pus pe calitate, nu pe numărul specializărilor
În procesul de acredita