Aproape jumătate din români sunt discriminaţi, arată o cercetare despre gradul de discriminare din societatea românească. Intrarea în Uniunea Europeană nu a avut un impact major asupra fenomenului discriminării. 44% din români susţin că situaţia este la fel ca înainte de aderare. În schimb, 28% din repondenţi arată că aderarea este cauza gradului de discriminare la nivel naţional, iar numai 9% au văzut o ameliorare a discriminării după momentul 2007.
Persoanele cu handicap, femeile, pensionarii şi ţiganii sunt cei care întâmpină multe piedici atunci când vor să-şi găsească un loc de muncă sau când vor să rezolve o problemă care îi priveşte.
Studiul arată că persoanele cu handicap nu beneficiază de ajutorul necesar, deşi din perspectiva românilor, sunt cea mai discriminată categorie. Astfel, în opinia societăţii această categorie este tolerată şi nimic mai mult. În realitate, însă, soarta acestor persoane este foarte grea, un număr foarte mic de persoane cu diverse tipuri de handicap, uşor sau sever, reuşind să-şi găsească un loc de muncă adaptat abilităţilor de care dau dovadă.
Femeile se angajează greu
Cercetarea arată că femeilor le este mai greu pe piaţa muncii din România. În proporţie de 31%, femeile se descurcă mai greu decât bărbaţii atunci când vine vorba să-şi găsească un job, iar pentru un loc de muncă sau pentru un post de conducere este preferat un bărbat în locul unei femei.
Şomerii întâmpină mai multe greutăţi
O altă categorie discriminată sunt şomerii. Cei chestionaţi sunt de părere că în proporţie de 58% persoanele fără un loc de muncă întâmpină mai multe greutăţi decât cele care au un loc de muncă. Potrivit studiului, 66% din persoanele care au acceptat să răspundă chestionarului consideră că situaţia minorităţii rromilor e