O piață care până acum doi ani a fost închisă acum pentru cei din afara sistemului, a fost „spartă“ odată cu privatizarea distribuitorilor. Principalii jucători se așteaptă la o scădere, dar beneficiile vor crește prin dezvoltarea serviciilor adiacente.
În urmă cu nouă ani, sindicatele din Electrica au pus mână de la mână și au înființat două societăți – Sindserv SA și Alt Univers Company 2002 – prin care circa 4.000 de angajați ai societății de stat au fost preluați pentru servicii care urmau să le fie contractate de la cele opt filiale de distribuție și furnizare a enegiei electrice.
An de an, contracte de milioane și zeci de milioane au ajuns la cele două „societăți de casă“ ale Electrica. Adolf Mureșan, președintele Federației Sindicale Univers, spune că la acel moment erau două soluții: înființarea celor două societăți care să preia cei 4.000 de oameni, care ar fi rămas fără loc de muncă, sau preluarea serviciilor de citire contoare de către Poșta Română.
„Tot timpul se vorbește că cele două societăți ar fi ale «băieților deștepți» de la sindicate, dar nu e așa. Nu are nimeni mai mult de 0,3% din acțiuni, iar directorii generali sunt aleși prin concurs“, spune liderul sindical. Potrivit lui, toate contractele Sindserv și Alt Univers Company au fost atribuite prin licitație, unde concurența a fost chiar foarte mare. „Au venit și câte șapte-opt concurenți, de la Siemens, Luxten și alții, dar aceștia aveau în ofertă și alte servicii prin care vroiau să vândă distribuitorilor de energie electrică și contoarele făcute de ei“, susține Adolf Mureșan.
Privatizarea a deschis calea
Odată cu privatizarea a cinci din cele opt filiale ale Electrica și a celor două mari companii de distribuție de gaze naturale, Distrigaz Nord, respectiv Distrigaz Sud, o parte din noii proprietari au decis să apeleze la serviciile a