Din cauza hidratării excesive, rinichii nu reuşesc să filtreze toată apa consumată, iar surplusul „inundă“ organele interne. Medicii spun să nu bei mai mult de jumătate de litru de apă odată. Bea-o cu înghiţituri mici şi la o temperatură de minimum 10 grade Celsius.
Intoxicaţia cu apă este un fenomen puţin cunoscut la noi, însă în lume au fost înregistrate oficial câteva decese survenite pe fondul hiperhidratării. În general, într-o oră, rinichii pot să filtreze maximum un litru de apă. Prin urmare, surplusul este orientat către celelalte organe ale corpului, perturbându-le activitatea.
Intoxicaţia cu apă favorizează hiponatremia, o afecţiune gravă care constă în scăderea drastică a concentraţiei de sodiu din corp. Sodiul este un electrolit care facilitează circulaţia fluidelor la nivel celular. Pe fondul hiperhidratării, balanţa electrolitică se dezechilibrează, iar acest lucru atrage după sine o serie de probleme de sănătate, precum pusee de hipertensiune, convulsii şi contracţii musculare.
Poate fi confundată cu deshidratarea
În primă instanţă, simptomele intoxicaţiei cu apă pot fi uşor confundate cu cele ale deshidratării. „Din cauza diluării electroliţilor din sânge, apar o serie de simptome specifice mai degrabă deshidratării, precum: dureri de cap, oboseală, dureri musculare şi stări de greaţă", explică medicul de familie Radu Leon George de la Clinica Leomedica din Bucureşti. În general, în acest stadiu al bolii, ar trebui să se evite consumul de apă şi să se refacă echilibrul electroliţilor din corp. În acest sens, se recomandă administrarea unor săruri de rehidratare, pulbere îmbogăţită cu sodiu. Dacă hidratarea se face numai cu apă, este favorizată apariţia convulsiilor, iar după un timp se instalează starea de comă şi, într-un final, poate surveni chiar decesul.
Aportul se calculează în funcţie de vârstă