Consumatorii de electricitate vor plăti în acest an 1,3 miliarde lei suplimentar pentru sprijinirea dezvoltării energiilor regenerabile prin schema certificatelor verzi, urmând ca în 2013 costurile să crească de peste trei ori, la 3,99 miliarde de lei, potrivit estimărilor ANRE, scrie Mediafax.
În al doilea an de aplicare a acestei scheme de sprijin, costurile suportate de populaţie vor creşte la 2,7 miliarde de lei şi vor ajunge la 5,3 miliarde lei în 2020.
Certificatele verzi sunt documente electronice acordate de stat companiilor care produc electriciate din surse regenerabile precum vânt, apă, biomasă sau solar.
Certificatele sunt acordate producătorilor de energie pentru a derula investiţii în unităţi de producţie din surse regenerabile. Producătorii vând certificatele furnizorilor de energie, care sunt obligaţi de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Enegiei (ANRE) să le cumpere, în limita unor cote stabilite anual.
Furnizorii de energie vor include costurile aferente achiziţiei certificatelor verzi în facturile plătite de toţi consumatorii, astfel încât preţurile finale ale energiei vor creşte.
În urma aplicării schemei de sprijin, în luna septembrie, valoarea facturii la energie este estimată să crească în acest an cu până la 3,5%.
Schema de sprijin a primit în această lună avizul Comisiei Europene şi va fi aplicată pentru o perioadă de zece ani, până în 2020.
Certificatele verzi vor fi alocate producătorilor de energie din surse regenerabile, inclusiv pentru cantităţile produse în perioada de probă de instalaţiilor, dacă unităţile au fost puse în funcţiune sau au fost retehnologizate până la sfârşitul anului 2016.
Potrivit ANRE, consumatorii vor plăti în primii zece ani 41,5 miliarde de lei (circa 10 miliarde de euro) pentru sprijinirea energiilor regenrabile prin schema cetificatelor verzi. Ce