Târgoviştenii au trecut vineri, nepăsători pe lângă militarii care defilau pe Platoul Prefecturii de Ziua Imnului Naţional şi nu s-au oprit nici când a fost intonat imnul de stat.
VIDEO Imnul Naţional al României, cântat pentru prima oară în anul 1848
La 29 iulie 1848, "Deşteaptă-te, române!" a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. Interzis de regimurile totalitare timp de aproape o jumătate de secol, "Deşteaptă-te, române!" a fost ales, imediat dupa Revoluţia din Decembrie 1989, imnul naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991.
"Istoria acestui imn este tulburătoare şi fascinantă în acelaşi timp. Acest cântec a insuflat curaj ostaşilor Armatei române în timpul Războiului de Independenţă sau în aprigile încleştări ale celor două războaie mondiale. Cu toţii ne amintim emoţia trăită în zilele Revoluţiei din 1989, când acordurile tulburătoare ale acestui cântec patriotic s-au înălţat din zeci de mii de piepturi, insuflând curaj manifestanţilor care mărturiseau pe versurile interzise atâţia ani, dar niciodată uitate, că aspiraţia către libertate şi demnitate nu poate fi ştearsă din conştiinţa poporului român. Nu este de mirare faptul că «Deşteaptă-te române» a fost unul dintre primele cântece patriotice interzise de puterea comunistă instalată imediat după abdicarea Regelui Mihai, în 1947", a declarat vineri, la festivităţile din Capitală, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea.
Iată cum a fost de Ziua Imnului prin ţară:
Ziua Imnului Naţional a fost sărbătorită fără fast la Alexandria.Citeşte aici mai multe
Ordin al prefectului de Botoşani: elevii să cânte dimineaţă Imnul. Citeşte aici mai multe.
Ziua imnului naţional, sărbătorită la Braşov. Citeşte aici mai multe
În Bucureşti, Ziua Imnului Naţional este sărbătorită de oficialităţi cu steguleţe, ceremonii şi muzică