Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul" dezaprobă deciziile, susţinând că se supraaglomerează cele două zone din Bucureşti
Comisia Tehnică de Urbanism a Primăriei Capitalei a avizat miercuri două Planuri Urbanistice Zonale, primul numit "Accent vertical - Nod Răzoare", pentru un turn de 100 metri înălţime în intersecţia de la Răzoare, iar cel de-al doilea, tot de 100 m înălţime, în strada Orhideelor nr. 46, lângă Podul Basarab.
Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul" a anunţat ieri că se opune celor două proiecte pentru că prin construcţia lor s-ar supraaglomera două zone importante din Capitală. "Cele două proiecte aglomerează două zone deja foarte aglomerate din Bucureşti. Asociaţia atrage atenţia opiniei publice asupra Primăriei Municipiului Bucureşti, care clamează preocuparea pentru fluidizarea traficului şi avizează continuu proiecte imobiliare care blochează traficul", se arată în comunicatul Asociaţiei.
Potrivit acesteia, proiectul Răzoare ar permite construirea pe un spaţiu verde, ceea ce ar polua şi mai mult oraşul, şi-aşa considerat "cel mai poluat oraş european".
"Printr-un Plan Urbanistic Zonal din 2008 întocmit de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, spaţiului verde în cauză i-a fost schimbat în mod ilegal funcţiunea în "spaţiu verde modificat", în care se pot construi imobile cu condiţia ca procentul de ocupare al terenului să nu depăşească 15%. Noţiunea de "spaţiu verde modificat" nu există în legislaţia de urbanism", au mai spus reprezentanţii Asociaţiei, precizând că PUZ-ul avizat miercuri "nu respectă nici Planul din 2008, procentul de ocupare al terenului prevăzut fiind de 27%".
Pentru a fi aprobate, cele două Planuri Urbanistice Zonale trebuie să mai parcurgă câteva etape, respectiv să obţină avizul arhitectului-şef, care până în prezent nu s-ar fi opus niciunui proiect, după cum susţin reprezentanţii Asociaţie