De multe ori trecem grăbiţi pe lângă locuri pe care avem impresia că le ştim, iar cartea „Bucureştiul ascuns“ încearcă să corecteze exact această abordare superficială. Reputaţi arhitecţi dezvoltă, în textele volumului, sugestiile oferite de fotografiile splendide, care surprind cu migală aspecte mai puţin discutate ale Capitalei.
Editura Igloo îşi continuă seria de remarcabile albume din seria „Igloo Patrimoniu", dedicate unor aspecte esenţiale ale arhitecturii şi urbanismului autohtone, fie ele de factură tradiţională sau mai contemporană, cu o carte specială, prin ineditul, originalitatea şi frumuseţea sa: „Bucureştiul ascuns".
Albumul este, în principiu, unul de fotografie, dar scopul demersului iniţiat de arhitectul Bruno Andreşoiu este ca ochiul aparatului foto să surprindă chestiuni esenţiale legate de oraşul pe care - din fericire sau nefericire - îl locuim. Prea ocupaţi cu problemele stringente de zi cu zi, aruncăm grăbiţi anatema asupra urâţeniei din ce în ce mai pronunţate a capitalei noastre şi trecem - nepăsători, indiferenţi sau pur şi simplu neatenţi - pe lângă locuri, pe lângă lucruri, pe lângă imagini care ne-ar putea stârni interesul. Cu alte cuvinte, care ne-ar putea „gâdila" simţul nostru de esteţi sau, pur şi simplu, de oameni care dorim să avem o viziune „intelectuală" (recte poetică) asupra lumii.
Un registru al redescoperirii
Acesta este sensul sintagmei „Bucureştiul ascuns" din titlul albumului, care este subintitulat - în mod voit preţios - „Fişe pentru o tomografie urbană". „Legat de titlul cărţii, ar trebui spus de la bun început că cine se aşteaptă să găsească între copertele sale dezvăluiri spectaculoase, mistere fantastice, eventual niscaiva templieri ortodocşi va fi profund dezamăgit. Nu ascunzişuri danbrowniene am avut în vedere, ci lucruri mult mai simple, deşi nu neapărat imediate. Mai la îndem