După ce, anul acesta, primul caz de meningită cu virus West Nile înregistrat în România provine din judeţul Galaţi, Direcţia de Sănătate Publică a alertat ieri toate primăriile şi medicii de familie din judeţ cu privire la priveşte riscul înmulţirii îmbolnăvirilor.
Măsura vizează cu precădere comuna Smulţi, acolo unde a apărut primul caz, încă de săptămâna trecută, dar nici până în prezent nu a fost efectuată dezinsecţia.
„Am trimis adrese către toate primăriile şi medicii de familie. Aceştia din urmă trebuie să monitorizeze foarte atent pacienţii, în cazul în care prezintă sindroame febrile sau orice alte simtome care ar putea sugera infectarea cu virusul West Nile. Asemenea pacienţi trebuie îndrumaţi către Spitalul de Boli Infecţioase", spune Valentin Boldea, directorul DJSP Galaţi.
Medicii de familie au intrat în priză în ceea ce priveşte riscul apariţiei unor noi cazuri de meningită provocată de ţânţari.
„Vom fi foarte atenţi la pacienţii care prezintă febră sau simtome de meningo-encefalită ", a declarat Narcisa Marian Bezman, medic de familie.
În acelaşi timp, reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare trebuie să monitorizeze înmulţirea ţânţarilor. „Cei de la DSV au puncte santinelă care urmăresc înmulţirea populaţilor de ţânţari" a mai spus Boldea.
Femeia de 38 de ani din Smulţi, diagnosticată cu meningită West-Nile a dăpăşit perioada critică şi viaţa nu-i mai este pusă în pericol. În schimb, va mai rămâne internată pentru supraveghere medicală de specialitate. Reamintim că săptămâna trecută, miercuri, Institutul Cantacuzino din Bureşti a confirmat prezenţa virusul West Nile.