Orice calificare în plus contează în faţa angajatorilor,iar şcolile postliceale oferă o gamă largă de specializări. „Cu sau fără Bac“ este principiul şcolilor organizatoare de cursuri postliceale care speră să aibă mai mulţi clienţi anul acesta.
Ministerul Educaţiei a aprobat, pentru anul şcolar 2011-2012, aproape 14.750 de locuri la buget în învăţământul postliceal. Cursurile sunt diverse şi acoperă o paletă largă de specializări - de la mecanici şi coafeze până la asistente medicale, la tehnicieni în domeniul economic sau specialişti în afaceri. Orele sunt ţinute în liceele de stat sau în şcoli postliceale particulare.
Diplome recunoscute internaţional
Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu" din Bucureşti scoate la concurs anul acesta 30 de locuri fără taxă pentru cursurile postliceale, având ca specializare „tehnician în comerţ internaţional", singura calificare de acest tip din România. Diploma este recunoscută în mai multe ţări partenere, iar înscrierile se fac în perioada 15 august - 10 septembrie.
Mirela Dinescu, director al Liceului „Nicolae Kretzulescu", spune că absolvenţii nu sunt interesaţi de cursurile postliceale, preferând sistemul de învăţământ superior, chiar şi pe cel cu taxă. Chiar şi aşa, liceul pe care îl conduce nu a avut niciodată probleme cu ocuparea locurilor în învăţământul postliceal. „În general se înscriu cei care au finalizat licee economice, mai ales elevii liceului nostru. De anul trecut avem mai mulţi candidaţi decât numărul de locuri şi ca metodă de admitere se susţine examen la disciplina de specialitate pe care au avut-o şi la Bac (Geografie sau Economie). Cei care nu au promovat examenul de Bacalaureat preferă să stea un an şi să încerce în anul următor", arată Mirela Dinescu.
Calificările contează la CV
Pe de altă parte, cursurile postiliceale asigură o specializare î