Securitatea nu a murit. Zilnic apar noutăţi despre metodele şi oamenii săi, unele de-a dreptul şocante. Oameni de lângă noi, la care nu ne-am fi gândit, se dovedesc turnători de cea mai joasă speţă ai fostului sistem de opresiune comunistă.
Cei mai noi "actori" descoperiţi de BIHOREANUL în rapoartele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii sunt revoluţionarul Marius Aron, director la Teatrul pentru Copii şi Tineret Arcadia, şi judecătoarea Maria Galeş, de la Curtea de Apel Oradea. Ambii nu doar că au fost dovediţi de CNSAS, dar au şi o primă sentinţă judecătorească de colaborare. Încadrându-se în corul general al turnătorilor, şi ei zic că n-au "făcut rău nimănui"...
Lustraţie pe dos
Trebuia să fie un nou început. Revoluţia din '89 părea făcută de anticomunişti şi era de aşteptat să scoată în faţă personaje care nu făcuseră pactul cu diavolul. Arhivele CNSAS demonstrează, însă, contrariul: slugile vechiului regim n-au fost defel lustrate.
Oricât ar părea de şocant, numai anul trecut, CNSAS a găsit dovezi de colaborare cu Securitatea pentru 42 de revoluţionari! Iar numărul final va fi în mod cert mai mare, căci deconspirarea durează şi nici nu e suficient de transparentă. Profitând că dosarele CNSAS sunt secrete, iar la notele care constată calitatea de colaborator sau necolaborator al Securităţii au acces doar persoanele în cauză şi cei care au solicitat verificarea lor, protagoniştii îşi ascund trecutul, sperând că nu va fi aflat!
La fel a făcut şi revoluţionarul Marius Aron, altminteri un tip foarte vocal şi tupeist. El a făcut scandal nu demult, când Consiliul Judeţean a decis să îi desfiinţeze teatrul, dar n-a suflat o vorbă despre legăturile cu Securitatea. Asta deşi CNSAS l-a declarat colaborator încă din 2010, iar pe 17 mai a.c. Curtea de Apel Bucureşti (instanţa care constată legal această calitate) i-a dat c