Cetatenii romani care vor vrea sa lucreze in Spania, desi vor avea nevoie de permis de munca, vor beneficia de un tratament diferit, favorabil, fata de cei din tarile extracomunitare, a declarat joi ministrul spaniol al muncii si imigratiei, Valeriano Gomez, la intalnirea cu omologul sau roman, Sebastian Lazaroiu.
"Exista deplina libertate de circulatie pentru cetatenii romani, dar pentru a munci in Spania va fi necesar, pentru noii muncitori, un permis de munca, pe care vor trebui sa-l solicite inainte de a se angaja. Inainte de a face solicitarea trebuie sa existe un contract de munca incheiat cu o companie spaniola. In privinta romanilor, nu se va tine cont de ceea ce numim ,,situatia nationala a pietei muncii,,. Cand un cetatean ecuatorian sau peruan, de exemplu, vrea sa lucreze in Spania trebuie ca munca pe care o va presta sa faca parte din ceea ce numim catalogul de ocupatii greu de acoperit, care nu pot fi acoperite de spanioli, scrie Agerpres.
,,Situatia nationala a pietei muncii,, nu se va aplica in cazul romanilor, pentru ca Romania este o tara comunitara. Romanii vor avea nevoie de permis de munca, dar vor avea un tratament diferit, favorabil, fata de cetatenii extracomunitari", a explicat Gomez. Acesta a subliniat ca masura privind introducerea permisului de munca pentru romani este o decizie ce nu contine niciun element de discriminare.
"Cel mai important este sa fie clar pentru romani ca nu este vorba sub nicio forma de o decizie care sa contina cel mai mic element de discriminare. Spania a fost prima tara latina din Uniunea Europeana care a ridicat moratoriul privind muncitorii romani. Spania a ridicat moratoriul cand nici Italia, nici Franta, nici Germania, care nu este de traditie latina, si nici alte tari nu au facut-o. Noi am facut-o intr-un moment in care economia noastra crestea in ritmuri foarte importante si