O dezbatere, fie şi informală, a fost lansată la Sopot în 28 şi 29 iulie când s-au întâlnit aici miniştrii afacerilor europene din statele membre UE. O discuţie sinceră şi deschisă în absenţa aşteptării unor decizii.
Din orice colţ al Europei, Gdansk şi Sopot sunt două destinaţii greu de atins. Bruxelles, Paris, Bucureşti sau Londra nu dispun de legături aeriene directe şi nici de trenuri care merg la acea destinaţie direct.
Cu toate acestea, după ce au schimbat mai multe avioane şi trenuri în ultimele 24 de ore, miniştrii afacerilor europene din 27 de capitale s-au reunit în 28 iulie la Sopot pentru a discuta franc despre buget.
Până şi Varşovia e legată prost de Gdansk: şase ore cu trenul…
Dar să lăsăm de-o parte aceste amănunte neinteresante căci ce contează că preşedinţia polonă a UE nu s-a interesat să se lege mai bine de Europa? Ea pune totuşi pe masă dosarul dificil al finanţării UE pentru perioada 2014-2020.
Suma totală a finanţelor UE s-ar ridica la 125 de mii de miliarde de euro, în baza propunerii Comisiei Europene.
Comisia propune de altfel, aşa cum doreau Marea Britanie şi Germania, o îngheţare a contribuţiilor naţionale la bugetul comunitar la 1,5% din VNB. Aceasta ar trebui compensată cu creerea a doua taxe europene.
Ar trebui să se facă economii , fie şi minore în anumite sectoare în favoarea altora. Agricultură şi regiunile sărace sunt domeniile care pierd mici finanţări în favoarea cercetării, inovaţiei şi a educaţiei.
„Discuţiile vor fi, aşa cum le numim în jargon diplomatic, sincere, adică nu ne va fi uşor”, declara înaintea reuniunii ministrul polonez al afacerilor europene şi fost purtător de cuvânt al Comisiei de la Bruxelles, Mikolaj Dowgielewicz.
El adăuga că deşi se aşteaptă la dezbateri aprinse, tot acest dialog poate fi constructiv.
Dar dacă cearta privind bugetul este de