Fără muzica lui Ennio Morricone, John Williams, Henry Mancini, Max Steiner sau a lui Vladimir Cosma, filmele ar fi doar poveşti în imagini, lipsite de emoţie. John Williams a semnat muzica pentru majoritatea filmelor lui Steven Spielberg. Ennio Morricone a realizat peste 500 de coloane sonore.
Pentru publicul larg din România, numele lui Ennio Morricone este sinonim cu muzica serialului „Caracatiţa" („La Piovra") difuzat la începutul anilor '90 la TVR. Muzica din generic, a cărei temă revenea obsesiv pe parcursul episoadelor, îţi transmitea un fior rece ca lama unui cuţit. Vizualizai - fără să vezi - lipsa de scrupule şi cruzimea mafiei.
Seriile „Indiana Jones“, „Războiul stelelor“, „Jurassic Park“ (foto de sus în jos)
Ennio Morricone (născut în 1928) este un geniu modest. Biografii îi atribuie peste 500 de coloane sonore (adică vreo 12 pe an), dar el se consideră „mic copil" în comparaţie cu Bach, care compunea câte o lucrare săptămânal, pentru slujba duminicală de la biserică. Pentru prolifica sa activitate, Morricone a primit un număr impresionant de premii, dar un singur Oscar (în 2006, pentru întreaga activitate) şi a fost nominalizat de cinci ori. Se prea poate ca aceasta să fi fost „răsplata" pentru faptul că a nu a vrut să înveţe limba engleză şi a refuzat cu obstinaţie să se mute la Hollywood. Printre sutele de piese semnate de Morricone, se numără temele musicale din „Cinema Paradiso" (regia Giuseppe Tornatore), alcărui succes - un Oscar, un Glob de Aur, cinci premii BAFTA - l-a determinat pe regizor să colaboreze cu Morricone şi la viitoarele cinci filme.
Muzica, 4% din bugetul filmului
„The Good, The Bad and The Ugly" („Cel Bun, cel rău, cel urât", 1966) este cel de-al treilea dintre western-urile spaghetti ale lui Sergio Leone care i-au adus celebritatea lui Ennio Morricone. Piesa „Ecstasy of Gold" face pa