Copiii care mănâncă acasă de cel puţin trei ori pe săptămână sunt mai puţin predispuşi la îngrăşare decât cei care iau masa în oraş. Românii au început să mănânce tot mai des în oraş. De regulă, fast-food.Inevitabil, copiii deprind, şi ei, asemenea obiceiuri alimentare. Românii au început să mănânce tot mai des în oraş. De regulă, fast-food. Inevitabil, copiii deprind, şi ei, asemenea obiceiuri alimentare.
Sunt departe vremurile în care, cel puţin dimineaţa şi seara, ne adunam cu toţii la masă, într-o atmosferă relaxată şi savuram pe îndelete delicatesele pregătite în casă. Stilul modern de viaţă ne‑a privat de timpul şi de răbdarea de care avem nevoie pentru asemenea ritualuri. „Şi românii au început să sară peste unele mese, cum ar fi micul dejun. Obiceiul de a renunţa la masa de dimineaţă şi de a lua o gustare consistentă la şcoală, de exemplu, favorizează creşterea în greutate a copiilor", atrage atenţia medicul specialist în nutriţie, diabet zaharat şi boli metabolice Adrian Copcea de la Centrul Medical Asteco din Cluj-Napoca.
Nu este o întâmplare faptul că numărul persoanelor cu probleme de greutate a crescut foarte mult în România în ultimele două decenii, de când am început să urmăm tendinţele alimentare occidentale. O statistică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii plasează România pe locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte numărul de copii obezi.
Se creează nişte reflexe sănătoase
Mesele în familie sunt foarte importante pentru echilibrul emoţional al copiilor, pentru că oferă prilejul unei mai bune comunicări cu părinţii. Însă, totodată, ele pot fi una dintre modalităţile prin care se modelează sau se corectează comportamentul alimentar al copiilor. „Obiceiul de a lua masa cu părinţii ajută copiii să asocieze alimentaţia cu un comportament care presupune ordine, echilibru şi timp alocat special alimentaţiei. În