La ediţia precedentă a CM, la Roma în 2009, au fost doborîte 43 de recorduri. Diferenţa, costumele din poliuretan au fost interzise.
În 2009, la Campionatele Mondiale înotătorii erau oamenii negri. Întregul tors le era acoperit, la fel şi picioarele. Muşchii erau comprimaţi uniform, iar recordurile mondiale cădeau ca sub ghilotină. Nu mai puţin de 43 de astfel de performanţe au fost reuşite. Secretul? Costumele purtate de înotători erau confecţionate din poliuretan. Avantajele erau numeroase, puţină piele în contact cu apa, adăugau elan şi furnizau o mai mare propulsie, reduceau efortul fizic. Lumea s-a speriat şi s-a scandalizat. Consecinţa a fost că noile combinezoane au fost interzise începînd din ianuarie 2010. Mai mult, s-a decis scurtarea echipamentului, la bărbaţi pînă sub genunchi, iar la femei, de la umăr pînă la genunchi.
Omul momentului: Ryan Lochte
S-au conformat şi, un an şi jumătate mai tîrziu, înotătorii s-au întîlnit din nou la Campionatele Mondiale de la Shanghai. Cu mai multă piele la vedere şi fără vreun record mondial doborît. Dacă la Roma se stabileau noi performanţe mondiale încă din serii şi semifinale, la Shanghai lumea a avut de aşteptat pînă în finala de la 200 de m mixt.
Numele celui care a reuşit să învingă apa şi secundele este Ryan Lochte. Un înotător care e din ce în ce mai în vogă în aceste zile în China. Nu e un necunoscut. E medaliat cu aur la JO de la Beijing în proba de 200 m spate şi are o rivalitate mai veche cu prietenul său Michael Phelps.
Dacă deţinătorul a 14 titluri olimpice a strălucit la Beijing, acum a venit rîndul lui Lochte să îi eclipseze pe toţi la Campionatele Mondiale de la Shanghai. S-a impus la 200 m liber în faţa lui Phelps, şi ieri l-a bătut din nou la 200 m mixt. Şi a făcut-o cu un nou record mondial, lucru la care chinezii nu mai sperau.
Performanţele din 2009 sînt atît de su