La colegiul Naţional Barbu Ştirbei se găseşte singurul fond special de carte veche din judeţ. Peste 200 de volume care au o vechime de 127 de ani sunt ţinute sub cheie.
Cărţile de patrimoniu au fost donate în 1884 de A.Dupront, istoric de prestigiu, şeful misiunii franceze în România, cu ocazia înfiinţării actualului Colegiu Barbu Ştirbei. Foştii elevii ai liceului, actuali dascăli, îşi amintesc despre vremurile în care veneau la sala de lectură pentru a se documenta din enciclopediile legate în piele şi cu unele pagini aurite. „ Avem enciclopedia Larousse, unică în judeţ şi cărţi de istoria literaturii franceze. Din păcate, voit sau nu, multe dintre ele au dispărut. Unele au fost epurate şi s-a lăsat la fondul documentar câteva cu conţinut neutru, fără conotaţie politică. Din 2.900 de volume câte au existat iniţial, acum sunt puţin peste 200“, ne-a spus Valeriu Georgescu, profesor de limbi străine la Colegiul Barbu Ştirbei. Dascălul mai spune că în urmă cu 40 de ani era o competiţie în ceea ce priveşte cititul şi că inevitabilul s-a produs cu apariţia noilor tehnologii.
Puţini cititori
Dacă în trecut elevii puneau foarte mult accent pe lectură şi pe o îmbogăţire a cunoştinţelor prin studierea mai multor lucrări, altfel stau lucrurile în prezent. Elena Tudor, bibliotecar, recunoaşte că îi poate număra pe degete pe adolescenţii care s-au arătat interesaţi de colecţie. „ Chiar dacă volumele cuprind informaţii utile, puţini au fost cei care le-au solicitat“, a precizat femeia. Georgiana Daniela Alecu(18 ani) a fost interesată de colecţia de carte veche. „N-am studiat prea mult, însă am avut de realizat un eseu şi mi-a prins bine documentarea făcută“, ne-a spus tânăra.