Foto: Thinkstock O listă cu aproximativ 400 de medicamente ce au în compoziţie parabeni. Şi lista s-ar putea completa cu alte medicamente ce conţin conservanţi periculoşi. Astfel, aceste medicamente în loc să ne refacă sănătatea mai mult o afectează. Este un subiect fierbinte care face obiectul unor articole, luări de poziţie a unor autorităţi de specialitate şi a unor politicieni care pledează pentru interzicerea parabenilor, ftalaţilor şi alchilfenolii din medicamente şi cosmetice.
Parabenii sunt substanţe chimice cu rol de conservant, prezenţi în mii de cosmetice, produse alimentare, dar chiar şi în medicamente. Aceste substanţe stopează dezvoltarea ciupercilor, mucegaiurilor şi bacteriilor care sunt periculoase pentru oameni. Concret, aceste substanţe le găsim în şampoane, creme hidratante, mai ales în cele "hipoalergenice", depilatoare, loţiuni după ras, paste de dinţi... Dar şi în siropuri de tuse, picături de nas sau urechi, ovule, supozitoare... În cantităţi foarte mici, parabenii sunt prezenţi şi în unele fructe.
În 2003, un cercetător britanic, doctorul Philippa Darbre, a pus în legătură directă apariţia cancerului mamar cu parabenii. Dovada: în 18 tumori din 20 existau urme ale acestor substanţe chimice. Studiul a fost considerat controversat: prezenţa parabenilor nu probează responsabilitatea lor în apariţia cancerului mamar, deoarece puteau fi prezenţi şi în celule sănătoase, provenind din tratamentul anticancer.
Cel mai vizate erau produsele cosmetice. Imediat celebrele firme de cosmetice şi-au mobilizat echipele de specialişti pentru a contracara această ipoteză. Iar o renumită companie de cosmetice pare dispusă să se întoarcă la o soluţie de pe vremea bunicii. Ea se numeşte glicerină. Folosită în special în săpunuri, acest ingredient are, totodată, proprietăţi antibacteriene care merită în continuare exploatate. @N_