Cererea slaba de credite, reducerea dobanzilor si a comisioanelor si majorarea in continuare a cheltuielilor cu provizioanele au prabusit profitul grupului BCR in trimestrul al doilea al anului fata de perioada similara a anului trecut cu 66,6% pana la 82 milioane de lei (19,7 milioane de euro). Acelasi ritm drastic de scadere se mentine si in cazul profitului semestrial, care a fost de trei ori mai redus fata de aceeasi perioada din 2010. BCR a reusit totusi sa-si creasca cu 7,8% profitul pe T2 fata de primul trimestru al anului, insa in principal pe fondul operatiunilor de schimb valutar si tranzactiilor cu titluri de stat.
Oficialii bancii au precizat ca desi rezultatul operational s-a imbunatatit continuu pe parcursul ultimelor trei trimestre , se situeaza inca sub rezultatul din T2 2010, din cauza conditiilor dificile de piata: rate de dobanda mai mici, un nivel scazut al cererii de credite eligibile si impactul noii legi a contractelor de credit pentru consumatori (fosta OUG 50).
“Mediul economic intern si international ramane dificil, afectandu-i pe clientii nostri si ca urmare pe noi insine. Cererea de credite ramane redusa in contextul unei reveniri economice graduale”, a declarat Dominic Bruynseels, CEO al BCR.
In acelasi timp, seful Erste – proprietarul BCR, Andreas Treichl, a comentat ca Romania si Ungaria au ramas in urma celorlalte piete din regiune.
"Volatilitatea pietei legata de criza datoriilor suverane ale Greciei si revenirea macroeconomica on desfasurare din Europa Centrala si de Est au fost trasaturile care au caracterizat mediul de afaceri in al doilea trimestru. In timp ce unele dintre pietele noastre, respectiv Republica Ceha, Slovacia si Austria au evoluat foarte bine, pietele bancare din Ungaria si Romania prezentau inca tendinte de crestere modeste", a spus Treichl.
Potrivit datelor rapo