În lipsă de locuri de muncă, tinerii care şi-au finalizat studiile fac coadă la banii statului. Aceştia au la dispoziţie două luni, din momentul în care au terminat şcoala, să vină la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bacău şi să se înscrie în baza de date.
Tinerii din judeţul Bacău care au absolvit o şcoală profesională, un liceu sau o facultate şi nu au reuşit să-şi găsească un loc de muncă, au luat cu asalt sediul AJOFM pentru a intra în baza de date a instituţiei în termenul prevăzut de lege.
„Până acum circa 1.200 de persoane şi-au depus documentaţia pentru a beneficia de indemnizaţia de 250 de lei şi de celelalte măsuri de protecţie oferite de Agenţie, dacă nu reuşesc să se încadreze în această perioadă. Absolvenţii trebuie să respecte acel termen de 60 de zile. Cine vine după această dată nu mai primeşte ajutorul bănesc“, a spus Octavian Ţicău, reprezentant AJOFM Bacău. Cu diplomă sau fără, sute de tineri îşi fac debutul pe piaţa muncii ca şomeri.
Subvenţii de stat pentru angajarea absolvenţilor
Cristina Lucaciu a terminat şcoala profesională din cadrul Colegiul Economic „Ion Ghica“ Bacău. Este comerciant – vânzător cu diplomă, dar nu şi-a găsit un loc de muncă, aşa că a venit să se înscrie în cursa pentru şomaj. „Am încercat să mă angajez la un magazin, însă programul nu îmi permitea să fac naveta, eu fiind din mediul rural, din comuna Traian. Îmi dădea 700 de lei pe lună. Ar fi fost bine dacă aveam şi cum să mai ajung acasă după serviciu.Iau ajutorul de şomaj câteva luni şi apoi mai văd“, a spus adolescenta.
Şi Alexandru Solomon a terminat 12 clase la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny“ din Bacău, însă nu a reuşit să treacă cu bine şi peste examenul maturităţii. S-a înscris pentru sesiunea de toamnă şi cum nu are încă o diplomă de Bacalaureat în buzunar a venit la Şomaj ca să fie sigur că nu va pierde şi acea