Doar 12 univeristati ar putea primi dreptul de a organiza doctorat, incepind din anul academic 2011-2012, dupa clasificarea institutiilor de invatamant superior, potrivit unor surse oficiale citate de agentia Mediafax.
Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a caracterizat aceste informatii drept "o zvonistica" si ca, deocamdata, ministerul se afla in etapa "verificarilor" datelor raportate de universitati.
"Am vazut si eu ce a aparut in presa. Este doar o zvonistica, ministerul lucreaza in transparenta totala iar cand vom avea ceva de comunicat o vom face deschis, ca pana acum. Suntem in etapa verificarilor in ceea ce priveste datele raportate de universitati. O clasificare serioasa trebuie sa aiba la baza date corecte", a precizat Daniel Funeriu, pentru HotNews.ro.
Sursele citate de agentia Mediafax afirmasera ca doar cele mai performante universitati vor organiza doctorate. "Doar acestea vor putea organiza doctorat. Numarul acestora este mic, probabil 12 institutii de invatamint superior vor fi acreditate pentru studii doctorale", au precizat sursele citate.
Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) a terminat evaluarea universitatilor si a anuntat ca premiaza instiutiile care accepta fuziunea. Raportul privind evaluarea a fost prezentat expertilor Asociatiei Europene a Universitatilor, "probabil cea mai respectata voce la nivel european", dupa cum afirma autoritatile.
Totodata, conducerea MECTS a facut precizarea ca doctoratele aflate in derulare vor continua pina la finalizarea ciclului de pregatire, chiar daca universitatea va pierde din august dreptul de a mai organiza alte doctorate.
Mai mult, conducatorii de doctorate de la institutii de invatamint superior, care nu figureaza printre cele 12 universitati, vor putea sa conduca acest tip de pregatire postuniversitara, daca univer