Cine o poate uita pe Scarlett O´Hara, eroina din "Pe aripile vântului", cu farmecul ei care le-a adus în literatură pe "frumoasele sudiste", cu şiretenia ce o ajută să îndure nenorocirile şi replicilele memorabile despre ziua de mâine, cu iubirile ei, una iluzorie pentru bărbatul cel mai nepotrivit, şi alta inconştientă pentru cel ce i se potriveşte, dar mai ales cu obsesia ei pentru Tara, pământul moştenit şi trecut prin pârjolul Războiului Civil?
În 2010, la 77 de ani după ce "Pe aripile vântului" şi-a început zborul, vântul sudist pare să adie peste alt secol: "Trandafiri" de Leila Meacham aduce altă poveste ce se petrece de data asta în Texas, într-un orăşel şi pe o plantaţie de bumbac, o saga de familie întinsă pe multe decenii, apăsată de un blestem ce atinge trei familii pe parcursul a trei generaţii. Roman popular, cu multe istorii şi destine, întinse pe sute de pagini, "Trandafiri" a ajuns rapid bestseller, tradus deja în peste zece ţări.
Leila Meacham îşi plasează acţiunea la început de secol XX, urmărind pe tinerii bărbaţi din cele trei familii, Toliver, Warwick şi DuMont, trecând prin ororile Primului Război Mondial, prin anii crizei economice, toţi gravitează în jurul tinerei Mary Toliver, destine ce se împletesc sub semnul unei legende a familiei, cu trandafiri ca semne, cu blestemul ca povară, pornind de la plantaţia de bumbac Somerset, atingând şi celelalte două averi: prosperitatea adusă de cherestea familiei Warwick şi cea dată de magazinele DuMont.
Leila Meacham scrie despre sentimente intense: prietenia absolută, ce duce la sacrificii şi devotament total (Ollie DuMont îi salvează viaţa prietenului său Percy Warwick, chiar şi cu riscul unei răni distrugătoare), cu iubirea unică pentru o femeie de care se îndrăgostesc din copilărie, când o văd prima oară printre barele pătuţului. Cele două femei puternice din clanul Toliver, Mary