* O noua premiera semnata de un irlandez si-un roman: Peter Hurley si Grigore Lese *
Inca nu v-ati ales destinatia pentru vacanta? Iata o sugestie cat se poate de buna: Scoala de vara, de muzica si dans traditionale din Maramures isi deschide portile pentru iubitorii culturii taranesti! Decat sa va prajiti la soarele nemilos, pe vreun mal de mare, mai bine mergeti in Maramures! Din 12 august, timp de zece zile, in mai multe sate ale zonei, va asteapta cantareti si dantausi, povestitori si rapsozi populari, instrumentisti traditionali, mesteri de tot felul, lemnari, olari, tesatori, care va vor invata arta si mestesugul lor, ori cantatul la cetera, zongora, fluier. Va puteti alatura ciobanilor la stana, sa le urmariti viata de zi cu zi, dar si profesorilor, filosofi, poeti si artisti plastici, care va vor tine conferinte despre spiritualitate si traditie. Dupa orele de curs, cunostintele acumulate vor fi puse in practica: cantecul si dansul vor rasuna pana la ore tarzii din noapte, cu mare bucurie si entuziasm! Mai multe informatii aflam de la dragul prieten al revistei noastre, irlandezul Peter Hurley, organizatorul si finantatorul festivalului de anul trecut de la Sapanta, initiatorul de anul acesta al Scolii de Vara din Maramures, mare iubitor de folclor si traditie romaneasca.
Peter Hurley
"Traditia nu trebuie sa se piarda!"
- De unde ideea infiintarii in Romania a unei Scoli de muzica si dans traditionale? Noi, romanii, avem inca traditia la indemana, nu e nevoie s-o invatam la scoala.
S-a dezlantuit jocul - E un concept pe care l-am adus din Irlanda, o tara care si-a pierdut traditia vie, ca multe alte tari din Occident. Acolo exista o Scoala de Vara de muzica si dans traditionale, desfasurata intr-o localitate din vestul tarii, un proiect foarte interesant, care a ajuns la a 40-a editie anuala. Si