Deşi se credea că testele pe animale au fost interzise, după un studiu efectuat recent de o comisie de experţi s-a stabilit că testarea poduselor chimice pe animale în laborator aduce avantaje reale pentru medicină şi că este în continuare folosită.
"Îmbrăcat într-un halat alb, omul de ştiinţă îşi pune cu atenţie mănuşile de latex în mâini şi merge încet spre cuştile cu animale. Cercetătorul ia un iepure şi îl pune într-un ham de testare unde este stropi în ochi de mai multe ori cu soluţia care trebuie testată pentru a oberva efectele secundare: durere, iritaţie, sângerare, şi în cele din urmă, eventual, orbire", scrie DailyMail.
Luând în calcul toate modelele, acceptate la nivel internaţional, necesare studiilor pe animale se pare că, potrivit unei agenţii britanice de abolire a vivisecţiei, numărul animalelor ucise ajunge la peste 231.000.
La începutul acestei luni, Agenţia Europeană pentru Produse Chimice, care supraveghează proiectul REACH, a publicat rezultatele ultimului studiu asupra acestor companii, potrivit căruia, din 25.000 de dosare depuse de firme, doar 1.849 au implicat teste făcute pe animale.
Cercetătorii au descoperit din raport că 87% din animalele folosite la testare au murit.
Din numărul total al testelor efectuate pe animale, la care se referă agenţia britanică, 188 au fost studii asupra iritării ochilor făcute pe iepuri, 336 dintre teste au fost făcute pe porci de guineea şi pe şoareci pentru a testa sensitivitatea pielii, iar 254 de teste de toxicitate au fost făcute pe peşti. Numărul animalelor folosite pentru un studiu variază între 1 până la 500 de fiinţe vii.
Experţii de la RSPCA estimează că, măsurile REACH ar putea cauza indirect moartea a aproximativ 8 milioane de animale, iar dacă se iau în calcul şi puii încă nenăscuţi ai acestora, numărul s-ar ridica la aproximativ 50 de milioane.
O alte