Pe un spaţiu verde din zona Răzoare din Capitală s-ar putea construi un bloc de 20 etaje pe spaţiul verde, deşi este în vigoare OG nr. 114/2007, care interzice schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi sau reducerea suprafeţei lor.
Proiectul de construcţie a blocului-turn a primit undă verde din partea Comisiei Tehnice de Urbanism a Capitalei. „Noi am recomandat proiectul spre avizare şi aprobare, ţinând cont de faptul că în planul urbanistic general (PUG) se prevede că acolo este o zonă verde cu un accent de înălţime, deci se dă posibilitatea realizării construcţiei. Acest lucru este specificat şi în planul urbanistic zonal (PUZ)", a declarat Sorin Gabrea, preşedintele Comisiei Tehnice de Urbanism. Asupra modului în care a fost aprobat acest PUZ a atras atenţia Asociaţia Salvaţi Bucureştiul. „Prin PUZ-ul din 2008, spaţiului verde în cauză i-a fost schimbată în mod ilegal funcţiunea în «spaţiu verde modificat», în care se pot construi imobile, cu condiţia ca procentul de ocupare a terenului să nu depăşească 15%. Noţiunea de „spaţiu verde modificat" nu există în legislaţia din urbanism", a declarat Nicuşor Dan, preşedinte la Asociaţia Salvaţi Bucureştiul.
Ordonanţă contestată de edili
Arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a declarat că OG. nr. 114/2007 este, „din punct de vedere juridic, o aberaţie". Mulţi investitori care aveau în proprietate un spaţiu verde pe care au dorit să construiască, iar edilii nu le-au dat aprobările necesare, conform OG nr. 114, au făcut plângeri în instanţă şi au obţinut dreptul de a ridica imobile. Pătraşcu a explicat că, în cazul construcţiei de la Răzoare, Comisia de Urbanism a dat undă verde proiectului pe baza PUZ-ului existent, iar specialiştii de la mediu vor decide dacă aprobă sau nu proiec-tul când acesta va ajunge la ei.
Mulţi investitori care aveau în proprietate un spaţiu ve