O tremie din populaţie este purtătoare a parazitului Toxoplasma gondii, care poate produce schimbări de comportament ce pot varia de la depresii şi modificari în viaţa sexuală la gânduri de sinucidere Sursa: SHUTTERSTOCK
Toxoplasma gondii este un parazit care se transmite în special de la pisică la om, dar şi din carnea crudă şi care poate să se localizeze inclusiv la nivel cerebral. Studii recente îl incriminează chiar pentru apariţia tumorilor cerebrale la om. Parazitul se descoperă de cele mai multe ori accidental iar la om manifestările lui pot include stări depresive, modificări în comportamentul sexual, gelozie sau tendinţe sinucigaşe.
Primele simptome: apatie, oboseală, iritare
"Există o asociere între această infecţie şi depresie şi s-a ridicat posibilitatea ca din cauza infecţiei unii oameni s-ar putea sinucide", explică medicul Gabriel Diaconu, psihiatru la clinica "Sapiens Medical Center" din Bucureşti. Într-o primă fază, principalele simptome ale bolii la om sunt apatie, o oarecare stare de oboseală, iritabilitate, tensiune. "În cazurile mai severe pot apărea tulburări de concentrare şi memorie care alternează cu accese de furie", mai spune specialistul în psihiatrie Gabriel Diaconu.
Parazitul se cantonează în diverse organe, ficat şi creier îndeosebi. "Schimbă conformaţia ţesutului şi poate da naştere unor crize epileptice. Locul unde se cantonează parazitul răspunde de ce tulburări psihiatrice vor urma", adaugă expertul în psihiatrie.
Atenţie la carnea crudă!
Există şi riscul ca toxoplasmoza să pună în pericol viaţa celor afectaţi. "Efectele acestor paraziţi se resimt mai ales la nivel comportamental. De exemplu, cei care suferă de toxoplasmoză cronică sunt mai expuşi la boli cronice, depresie şi accidente de circulaţie", adaugă conf. dr. Carmen Creţu, specialist în boli parazitare la Clinica "Ecoparadiagnostic" din Bucureş