"Daca Ponta, Antonescu si Nastase ar reveni la putere, Romania ar fi transformata intr-un sanatoriu de lux pentru marii corupti si ne-am intoarce la practicile PSD-ului din 2004", a declarat, intr-un comentariu pe marginea raportului asupra justitiei romanesti, prezentat de Comisia Europeana in 20 iulie a.c., premierul Emil Boc.
D-l Boc a avut temei pentru comentariul sau. "Raportul" a surprins intensificarea bataliei juridice impotriva flagelului coruptiei, sugerand ca, daca ea continua, Comisia ar putea ridica in 2012 Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) prin care este monitorizata situatia. O victorie electorala a USL (PSD+ PNL), ar anula eforturile justitialiste ale administratiei in functiune, facand din Romania tara cea mai corupta din UE, cum era perceputa pe vremea guvernarii PSD-iste a lui Adrian Nastase. Premierul si-a bazat afirmatia plecand de la declaratiile infierbantate ale lui Victor Ponta, liderul socialist al USL, cum ca - dupa accederea la guvernare - procurorii si judecatorii care au instrumentat dosare impotriva demnitarilor corupti vor fi trasi la raspundere, iar DNA, daca nu va fi desfiintata, va fi decapitata prin demiterea sefului ei, d-l Daniel Morar. Intamplator sau nu, d-l Morar este singurul inalt functionar din Justitie remarcat in Raportul CE.
Premierul ar avea asadar dreptate sa sustina ca o infrangere a PDL-ului la urmatoarele alegeri parlamentare - din toamna lui 2012 - ar intoarce Romania la punctul de pornire al ofensivei impotriva coruptiei. Nu s-a realizat, desigur, nici o confiscare extinsa a averilor ilicite, nu s-a operat nici o arestare a vreunui "rechin", dar DNA - alaturi de alte institutii pentru combaterea coruptiei, precum ANI si DGA - sunt pe calea cea buna. Procurorii, grupati in institutiile numite, nu mai tin cont de presiunile si amenintarile din afara, demonstrand ca sistemul judiciar tinde,