Rata anuală a inflaţiei în zona euro a încetinit uşor în luna iulie 2011, până la 2,5% de la nivelul de 2,7% în luna precedentă, conform unei estimări preliminare publicate, vineri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Cifra comunicată de Eurostat este una rapidă şi nu oferă detalii cu privire la preţurile care au înregistrat cea mai rapidă creştere. Eurostat va da publicităţii pe 17 august o a doua estimare revizuită, ocazie cu care analiştii vor urmări cu atenţie evoluţia preţurilor de bază, care exclud energia şi alimentele.
În pofida scăderii, rata inflaţiei în zona euro a rămas peste ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană (BCE), care vrea să menţină creşterea preţurilor sub, dar în apropiere, de două procente.
Pentru a ţine sub control presiunile inflaţioniste, Banca Centrală Europeană a majorat în luna iulie dobânda de referinţă cu un sfert de punct până la nivelul de 1,5%. A fost pentru a doua oară în acest an când BCE a majorat costul creditului, după ce în luna aprilie a acestui an BCE a adoptat pentru prima majorare de dobândă de după 2008.
În cazul României, luna iunie 2011 a fost a 11-a lună consecutivă în care România a înregistrat cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană - 8,0 la sută, urmată de departe de Estonia - 4,9% şi Lituania - 4,8%, conform datelor Eurostat. Potrivit datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS), Indicele Preţurilor de Consum în România a scăzut, în iunie, cu 0,29% faţă de mai, rata anuală a inflaţiei ajungând la 7,93%.
SURSA: Agerpres