Spania a introdus permisele de muncă pentru români pe fondul şomajului în creştere, şi nu ca măsură discriminatorie, susţin autorităţile de la Madrid. Ce înseamnă pentru românii din Spania, cei ce sunt şi cei ce vor fi, restricţiile pe piaţa muncii? Se va diminua problema şomajului în Spania odată cu introducerea permiselor de muncă pentru români? Daniel Ţecu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Româneşti din Europa, răspunde la RFI că “nu”. A demonstrat-o experienţa din 2007-2009 când, cu toate interdicţiile, concetăţenii noştri au plecat către Spania în număr la fel de mare, spune Ţecu.
În prezent, nivelul şomajului în rândul românilor din Spania, comunitatea cea mai numeroasă şi cea mai bine integrată, se ridică la circa 40 de procente, estimează Daniel Ţecu. (Statistica rezentată de autorităţi este de 30% în rândul românilor, şi de 21% la nivelul întregii populaţii.) Ar rezolva permisele de muncă problema şomajului prin temperarea imigraţiei? Se pare că nu.
“Nu există un motiv obiectiv pentru care ar fi trebuit să se introducă o astfel de restricţie”, explică Daniel Ţecu. “Măsura nu are logică. Iată de ce: între 2007-2009 a mai fost o restricţie similară. S-a dovedit foarte clar că, în toată perioada, românii au venit în absolut acelaşi ritm.Cu interdicţie, fără interdicţie, ei au intrat în acelaşi număr.”
În schimb, măsura luată de guvernul de la Madrid va încuraja şi mai mult economia subterană: ”românii care vor veni vor lucra la negru. O parte dintre ei îşi vor face firme particulare, ceea ce este voie, iar dacă nu, vor lucra la negru. Cei ce vor veni, dacă vor găsi un contract de muncă, vor avea nevoie de permisul special din partea guvernului, ceea ce eu cred că va fi dificil, aproape imposibil.” O explicaţie: Pisica moartă de aruncat în curtea viitoarei guvernări
Partidul de stânga doreşte să impună măsura ca să arunce o prob