O majorare a plafonului datoriei americane, asupra careia democratii si republicanii nu reusesc sa cada de acord, va agrava inflatia in lume si va afecta negativ economiile emergente, sustin economistii citati vineri de presa chineza, preluata de AFP.
Daca se va ajunge la un acord pana in data de 2 august, Federal Reserve va inunda din nou piata cu dolari emisi in contrapartida cu cumpararea a noi titluri de Trezorerie, ceea ce va insemna o a treia facilitate cantitativa (QE3), explica Cotidianul Poporului, in editia pentru strainatate.
"Facilitatea cantitativa" constituie o modalitate de stimulare a cresterii economice in situatii de criza, dupa epuizarea celorlalte instrumente traditionale de politica monetara, inclusiv diminuarea dobanzilor aproape de zero, dupa cum explica dr. Radu Serban, intr-un articol publicat de Euractiv.ro.
La inceputul lui noiembrie, o a doua injectie masiva de lichiditati in economia americana de la inceputul crizei financiare in 2008 fusese aspru criticata de Beijing, care se teme de deprecierea activelor americane pe care le detine, in cazul in care bancnota verde se devalorizeaza.
China este cel mai mare detinator de titluri americane de Trezorerie, cu o valoare de 1.160 miliarde dolari in luna mai, potrivit ultimelor cifre publicate de Washington.
"Lichiditatile injectate in timpul QE2 (in noiembrie) nu au irigat economia reala, ci o economie virtuala, deoarece nu au permis intr-adevar sa amorseze relansarea", spune Li Lianfa, economist la Universitatea din Beijing.
"Fara nicio indoiala, in cazul celui de-al treilea val al facilitatii cantitative (QE3), economiile emergente, precum China, vor suferi cel mai mult", crede Li.
Zhao Xijun, un economist la Universitatea Poporului, citat de acelasi cotidian, spune ca o noua injectie de lichiditati va antrena "o crestere