Administraţia de la Belgrad acuză KFOR (forţele NATO pentru Kosovo, din care face parte şi România) că ajută Kosovo să îşi pună în aplicare deciziile.
"Din nefericire, nu am ajuns la un acord astăzi, deoarece comandamentul KFOR asistă Guvernul din Kosovo în aplicarea deciziilor sale", a declarat, potrivit AFP, Borko Stefanovici, negociatorul sârb pentru dialogul cu Kosovo. Azi,vor avea loc noi negocieri între oficiali sârbi şi KFOR.
"Şansele pentru un rezultat pozitiv sunt foarte mici, în special după incidentul de miercuri seara de la Jarinje", a precizat Stefanovici. Autorităţile de la Priştina au mobilizat unităţi de poliţie la posturile de frontieră Jarinje şi Brnjak, pentru a-şi impune controlul. Priştina spera ca astfel să îşi poată pune în aplicare embargoul asupra produselor sârbeşti, impus la 20 iulie ca răspuns la restricţiile instituite de Belgrad asupra produselor kosovare, în 2008, odată cu proclamarea unilaterală a independenţei Kosovo.
MIza - embargoul
Decizia de a aduce vameşi şi poliţişti kosovari la graniţa cu Serbia a stârnit însă furia sârbilor, care reprezintă majoritatea populaţiei în regiune şi nu recunosc autorităţile kosovare. Posturile de la frontieră au fost incendiate miercuri seara.
Acelaşi oficial sârb - Borko Stefanovici - a explicat că forţele NATO i-ar fi confirmat că au ordin să aplice deciziile din Kosovo. El a explicat însă că prezenţa vameşilor kosovari la graniţa cu Serbia este inacceptabilă pentru Belgrad. De joi, KFOR a preluat controlul celor două posturi de frontieră, Jarinje şi Brnjak, din nordul Kosovo aflate în centrul disputei actuale.