„Statisticile nu mint!“ – pare să fie cea mai bună justificare pentru varii afirmaţii susţinute de cifre. Dar oare aşa să fie? Statisticile morbidităţii şi mortalităţii din sănătate neglijează dimensiunea neurologică a patologiei: accidentul vascular cerebral intră în categoria afecţiunilor cardiovasculare, suferinţele creierului secundare unor comorbidităţi sunt complet neglijate, suicidul e adunat la... traumatisme (şi nu la tulburări neuropsihiatrice) ş.a.m.d. În „mileniul creierului“, sănătatea sistemului nervos nu constituie o prioritate de prim ordin. Încă. Pentru că Federaţia Mondială de Neurologie (WFN) este „vârf de lance“ al unei iniţiative globale, de reconsiderare a suferinţelor creierului. Mai multe detalii aflăm de la dl prof. dr. Vladimir Hachinski, preşedintele WFN, într-un interviu realizat de dl dr. Aurel F. Marin în exclusivitate pentru „Viaţa medicală“. (...) Interviu cu prof. dr. Vladimir Hachinski (Canada), preşedintele Federaţiei Mondiale de Neurologie, vicepreşedintele Organizaţiei Mondiale de Stroke
– Sunteţi promotorul unei iniţiative care îşi propune conştientizarea, de către factorii de decizie, a importanţei creierului. În ce constă această iniţiativă?
– Sunt în dezbatere, la nivel internaţional, bolile cronice. Dar creierul nu este – încă! – inclus printre priorităţi. Depunem eforturi susţinute pentru ca afecţiunile creierului să fie luate în seamă. Fără sănătatea creierului nu poate exista sănătate! – Ce organizaţii susţin acest demers?
– Federaţia Mondială de Neurologie (WFN), al cărei preşedinte sunt, alături de care se află o serie de alte organizaţii ştiinţifice internaţionale. Nu ar fi potrivit să le enumăr pe toate, deoarece numărul lor creşte continuu. Alături de WFN mai sunt alte şase organizaţii mondiale. – Este, practic, o iniţiativă a WFN?…
– Iniţiativa ne aparţ