Poţi avea capacităţi logice, matematice şi analogice extraordinare şi totuşi poate să-ţi fie greu să te descurci în activitatea personală şi profesională. În timp ce agerimea minţii este o calitate cu care cei norocoşi au fost înzestraţi de natură, capacitatea de a-ţi gestiona eficient emoţiile se dobândeşte în timp, cu exerciţiu.
Îţi poţi da seama că mai ai de lucru în ceea ce priveşte dezvoltarea inteligenţei emoţionale (EQ) în următoarele situaţii: dacă atunci când îţi propui să faci un lucru, pui răul în faţă, dacă ai un mod de a gândi negativist, dacă invoci lipsa de noroc atunci când ceva nu-ţi iese şi apoi renunţi la obiectivul propus, dacă nu reuşeşti să te faci înţeles de către ceilalţi şi dacă ajungi să te complaci într-o situaţie neplăcută doar pentru a evita efortul pe care-l implică rezolvarea ei. Lista poate continua, fiindcă sunt nenumărate situaţiile în care inteligenţa emoţională ne garantează succesul.
Gândirea negativă te sabotează
„Inteligenţa emoţională poate fi definită drept capacitatea de a ne folosi emoţiile pentru a lua cele mai bune decizii şi pentru a le pune în practică", după cum spune psihoterapeutul Daniel Bichiş, trainer EQ, de la Competent Consulting. Mulţi dintre noi nu s-au născut cu aceste abilităţi. De fapt, timp de mai multe decenii, studiile oamenilor de ştiinţă au arătat că foarte multe persoane cu un IQ uimitor, care ar fi trebuit să aibă parte de succes profesional şi personal, nu reuşeau să evolueze. Ceva lipsea din ecuaţie, adică aceste persoane se descurcau surprinzător de prost în viaţă. Practic, ele îşi autosabotează şansele de succes printr-o atitudine şi printr-o gândire nepotrivite, au concluzionat specialiştii de-a lungul timpului. Psihologii ne oferă totuşi o veste bună: ne putem dezvolta inteligenţa emoţională prin exerciţiu şi învăţând din greşeli.
La ce capitole trebuie să