Clădirile istorice din fortificaţia situată pe un mic deal din centrul oraşului, una din atracţiile principale ale Clujului, au început să se dărâme la propriu. Din cauza gradului mare de degradare, din clădiri au început să se desprindă tencuiala ori să cadă chiar cărămizile, tavanul şi părţi din acoperiş.
Cetăţuia a fost clădită între anii 1715 şi 1735 cu ziduri sub formă de stea, o redută, un turn şi era înconjurată de bastioane. Scopul principal a fost de a asigura controlul asupra oraşului, după trecerea Transilvaniei sub stăpânire austriacă, dar a fost folosită de multe ori şi ca închisoare. În prezent, Cetăţuia a devenit un loc pe care nu îl ratează nici turiştii, nici studenţii, dar nici îndrăgostiţii şi restul clujenilor atunci când vor să iasă la o plimbare.
De sus, priveliştea oraşului e formidabilă, însă municipalitatea nu a mai investit de ani buni în conservarea sau măcar reabilitarea zonei.
CLICK PE POZE PENTRU FOTOGALERIE
Una din clădirile istorice de aici, în care a fost întemniţat şi executat la 11 mai 1849 pastorul sas Stephan Ludwig Roth, unul dintre eroii Revoluţiei, care a propus instituirea limbii române ca limbă oficială a Transilvaniei, e folosită ca WC. Cărămizile din tavanul clădirii istorice au început să pice. Prin centrul acesteia trece un tunel, prin care se făcea aceesul pe Cetăţuie. Unul asemănător se află şi în partea estică. În loc să ia măsuri pentru modernizarea clădirilor, municipalitatea a amplasat tăbliţe pe care scrie „Atenţie, cad pietre“.
În luna iulie a anului trecut, din unul din imobilele în oglindă de pe strada Iuliu Maniu din centrul Clujului au început să se desprindă şi să cadă pe trotuar bucăţi din acoperiş. Imobilul se află la numărul 1, în capătul străzii Iuliu Maniu, numită şi „strada în oglindă", datorită clădirilor identice cunoscute ca edificii ale vechiului