„Super 8“ revitalizează bogata tradiţie a filmului science-fiction american, mai ales cea datorată peliculelor clasice ale lui Steven Spielberg. Principalul punct de interes care a făcut din „Super 8“ unul dintre cele mai aşteptate filme ale verii este semnătura regizorului J.J. Abrams, aflat la al treilea lungmetraj din carieră.
Personaj-cheie în divertismentul american al ultimului deceniu, J.J. Abrams este „creierul" din spatele unor mega-succese de televiziune - serialele „Felicity", „Lost" şi „Alias" - şi, totodată, „responsabilul" de reinstalarea cu succes a unor francize precum „Misiune imposibilă" (Adams a regizat al treilea film din serie, în 2006) şi, mai ales, „Star Trek", în 2009. „Mâna de aur" a lui J.J. Adams s-a văzut încă din anii ‘90, când, la vârsta de 26 de ani, vânduse scenariul filmului „Forever Young" (1992, regia Steve Miner) pentru suma de 2 milioane de dolari (a colaborat şi la scenariul blockbusterului „Armageddon", din 1998).
Povestea thrillerului SF „Super 8" implică un grup de adolescenţi din orăşelul american ficţional Lillian, Ohio şi este plasată în „lunga vară fierbinte" a anului 1979 (vara accidentului nuclear de la Three Mile Island). Puştii turnează un film cu zombies pentru un festival local, cu ajutorul unei camere Super 8, şi, întâmplător, sunt martorii unui îngrozitor accident de tren, pe care-l surprind pe peliculă. Trenul aparţinea U.S. Air Force (forţele aeriene americane) şi transporta o misterioasă încărcătură, iar acesta este punctul de pornire al unor incredibile aventuri.
„Alien go home"
Plasarea acţiunii în 1979 - deloc întâmplătoare - îi permite lui J. J. Abrams să-şi realizeze filmul în maniera glorioasă a marilor producţii americane din a doua jumătate a anilor '70 / începutul anilor '80 (pe modelul unui film cu o tehnică similară ca „Zodiac", al lui David Fincher). Trimiterile la fi