Deşi au dreptul, medicii din Bucureşti nu sunt lăsaţi de aleşii locali să-şi cumpere cabinetele. Între timp, chiriile \"au explodat\" în buricul târgului Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Deşi, din 2008, legea obligă autorităţile locale să vândă medicilor cabinetele în care îşi desfăşoară activitatea, aleşii generali ai Capitalei au respins iar miercuri proiectul în consiliu. Deşi, în provincie, majoritatea doctorilor au căzut la înţelegere cu edilii şi şi-au putut cumpăra cabinetele fără tămbălău, în "paradisul imobiliar" bucureştean, războiul halate albe-primărie continuă.
Dacă aleşii invocă binele cetăţenilor, susţinând că vor să fie siguri că spaţiile nu vor deveni "gogoşerii", medicii îi acuză că trag de timp şi le umflă chiriile ca să-i falimenteze şi să le pună pe tavă spaţiile marilor "trusturi de sănătate".
Medicii, obligaţi prin lege să nu înstrăineze cabinetele
Emilia Lupu este medic oftalmolog şi duce un astfel de război cu autorităţile încă din anul 2000: merge regulat în audienţă la primărie, face interpelări peste interpelări, fără rezultat. Vrea, dar nu poate să-şi cumpere cabinetul din strada "Maşina de pâine", din sectorul 2.
"Legea spune clar: consiliile judeţene sau locale, după caz, pot aproba prin hotărâre lista spaţiilor şi a terenurilor, pentru care sunt mandatate să vândă. Ei se leagă de acel «pot»...ei pot doar să aprobe lista, dar sunt mandataţi, deci obligaţi să vândă. Ne-am consultat şi noi cu avocaţii şi aleşii noştri ştiu că dacă-i dăm în judecată, pierd", subliniază medicul.
Legea la care face referire este ordonanţa de urgenţă 68/2008, prin care statul dă mână liberă doctorilor să-şi cumpere cabinetele. Articolul 10 stipulează clar că "imobilele dobândite în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă nu pot fi înstrăinate, închiriate sau folosite de cumpărător pentru alte activităţi decât în scopul de