Statele Unite mai au la dispoziţie cinci zile pentru a ridica plafonul datoriei de stat şi a evita intrarea în incapacitate de plată, urmată de scăderea ratingului.
UPDATE Contactat de adevarul.ro pentru a comenta implicaţiile economice ale situaţiei din Statele Unite, analistul financiar Bogdan Baltazar se declară convins că SUA nu vor intra în incapacitate de plată şi că nu suntem în pragul unei noi crize economice.
"În ultimul moment, sigur vor ajunge la un acord pentru ridicarea plafonului. În cazul în care nu se rezolvă problema, implicaţiile vor fi majore şi negative. Este de neconceput ca ţara cu cea mai mare datorie externă să intre în încetare de plăţi. Dacă ar fi să urmăm scenariul pesimist, ar scădea dolarul foarte mult, ar creşte euro şi chiar şi amărâtul ăsta de leu al nostru. Este aproape de neconceput! Suntem poate într-un nou ciclu, dar din asta, după părerea mea, nu se va ajunge la o nouă criză pentru că am convingerea că se vor înţelege", afirmă Bogdan Baltazar.
Republicanii, majoritari în Camera Reprezentanţilor, s-au blocat joi chiar în propriul proiect legislativ propus pentru reducerea deficitului bugetar şi pentru ridicarea plafonului datoriei de stat, în prezent reglementat prin lege la 14.300 miliarde de dolari.
Congresmenii republicani vor majorarea plafonului cu 900 miliarde de dolari. O altă creştere de1.600 miliarde de dolariar putea fi propusă în 2012, potrivit New York Times.
"Tea Party", oponenţi înverşunaţi
În ciuda eforturilor preşedintelui republican al Camerei, John Boehner, de a strânge voturile necesare în propria sa tabără, conservatorii din mişcarea "Tea Party" nu au putut fi convinşi. Astfel, aproape de miezul nopţii, Kevin McCarthy, unul dintre membrii conducerii republicane a camerei inferioare, a anunţat: "Niciun vot în această seară", potrivit AFP.
Conservator