O epidemie mondială de hepatită virală este aproape, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Deşi 4,3% din români au hepatita B şi 3,6% poartă virusul C, specialiştii români spun că nu există motive de îngrijorare.
Un milion de oameni mor în fiecare an din cauza infecţiei cu hepatită virală, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Pentru a atrage atenţia întregii lumi asupra fenomenului care afectează aproape un miliard de persoane, OMS a decretat 28 iulie Ziua Internaţională a Hepatitei. Data nu a fost aleasă aleatoriu: pe 28 iulie s-a născut medicul american Baruch Samuel Blumberg, cel care a descoperit virusul hepatitei B. Specialiştii din ţara noastră nu sunt însă îngrijoraţi şi spun că nu se poate vorbi de o epidemie în România.
„Incidenţa hepatitei B este în trend descrescător, în ultimii ani numărul de îmbolnăviri scăzând de la 12% la 4,3% din populaţie", afirmă Adrian Streinu Cercel, medic la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş". Astfel, raportat la o popu-laţie a ţării de 21 milioane de locuitori, în România există 903.000 bolnavi de hepatită B.
Cercel mai spune că incidenţa hepatitei C se află pe trend uşor crescător, afectând 3,6% dintre români - adică 756.000 de persoane, dar că numărul bolnavilor este asemănător cu cel din restul ţărilor europene. Medicul gastroenterolog Oliviu Pascu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj, respinge, de asemenea, ipoteza unei epidemii de hepatite în România, dar admite că ţara noastră se află pe primele locuri în UE în ce priveşte numărul de bolnavi. În plus, costul tratamentului rămâne foarte ridicat, până la 15.000 euro pentru un bolnav.
Iată ce spune însă expertul OMS în combaterea hepatitei, Steven Wiersma, despre situaţia la zi din ţara noastră şi statele din împrejurimi.
România liberă.: De ce o Zi Internaţională a Hepatitei inaugurată acu