Agricultura a început să devină o afacere profitabilă în România, au susţinut ieri invitaţii la şedinţa deschisă de redacţie ZF Expert, iar recolta din 2011 va contribui consistent la creşterea economică.
Agricultura a început să devină o afacere în România, după ce anul trecut preţurile produselor agricole au explodat pe pieţele internaţionale. Cei mai mulţi agricultori continuă să lucreze în România câteva hectare, însă datele statistice arată că în ultimii opt ani numărul fermelor de subzistenţă s-a redus cu 700.000. Pe de altă parte vor mai trece opt ani până când România va deveni exportator net de alimente.
Acestea au fost concluziile şedinţei deschise de redacţie ZF Expert la care au participat ieri Sorin Minea, proprietar al producătorului de mezeluri Angst şi preşedinte al Federaţiei "Romalimenta", Florin Beiu, consilier în cadrul Direcţiei Generale Politici în Sectorul Vegetal, Gabriel Popescu, profesor universitar la ASE Bucureşti, Facultatea de Economie Agrară, Ion Florescu, director responsabil cu statistica agricolă la Institutul Naţional de Statistică (INS) şi Vladimir Alexandrescu, directorul de comunicare al INS. În agricultură se învârt în fiecare an peste 7 mld. euro, însă acest an ar putea aduce valoarea producţiei agricole către 10 mld. euro având în vedere producţiile-record, dar şi ca urmare a preţurilor de peste 200 de euro pentru grâu sau porumb.
"Producţiile pentru cereale au crescut în 2010 medie cu 10%, pentru porumb creşterea va fi de 15%, iar pentru floarea-soarelui de peste 20%", spune Florin Beiu.
Primele date arată că agricultorii au recoltat în acest an circa şapte milioane de tone de grâu, cu 23% mai mult faţă de anul anterior, creşterea datorându-se celor mai mari randamente la hectar din ultimii zece ani, potrivit datelor Institutului Naţional de Sta