Autoritățile române au propus reprezentanților FMI o creștere a salariilor din sectorul bugetar în trei trepte, prima majorare urmând să fie aplicată în luna octombrie 2011, pentru recuperarea pierderilor în urma ajustării din vara anului 2010, a declarat pentru Agerpres vicepreşedintele Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, Adrian Niţu (PDL).
În această după-amiază, misiunea FMI va purta discuții cu oficialii ministerelor care gestionează fondurile europene și reprezentanții Finanțelor pentru definitivarea rectificării bugetare, întrucât luni experții de la FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială își vor finaliza cea de-a doua misiune de evaluare în cadrul acordul stand-by încheiat cu România.
Conform deputatului PDL, cele trei tranşe de majorare vor fi cel mai probabil de câte cinci procente, iar sumele necesare pentru prima tranşă din octombrie vor fi prevăzute în această rectificare bugetară.
"Comisia are un dialog pe această temă cu ministrul Finanţelor şi aceasta este propunerea. Celelalte două tranşe vor fi în 2012. Din moment ce nouă ni s-a comunicat această propunere înseamnă că în discuţiile cu FMI s-a ajuns la concluzia că există spaţiul fiscal necesar", a spus Niţu, citat de Agerpres.
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, consideră că salariile bugetarilor vor fi mărite dacă vor fi atinse țintele referitoare la deficitul bugetar și la ponderea cheltuielilor cu personalul din PIB. "Trebuie făcută o analiză suplimentară a acestor resurse suplimentare de care dispune guvernul și stabilit apoi un plan, în funcție de atingerea obiectivelor propuse", a declarat Tănăsescu pentru evz.ro.
Condiţiile FMI
Salariile bugetare au fost reduse cu 25% la mijlocul anului 2010, ca parte a măsurilor de austeritate pentru echilibrarea bugetului, iar la începutul anului 2011 au fo