Comisia de Urbanism a Primăriei Capitalei a dat aviz favorabil construirii unui bloc-turn de 20 de etaje pe o porţiune de 5000 mp dintr-un spaţiu verde situat la intersecţia Răzoare. Decizia vine în conflict cu legea, care interzice construirea pe spaţiile verzi. Dan Trifu, vicepreşedintele fundaţiei Eco Civica, explică la RFI de ce avem nevoie de un parc la Răzoare şi cum cresc blocurile turn pe spaţiile verzi bucureştene.
Legislaţia românească interzice construirea pe spaţiile verzi sau schimbarea destinaţiei acestora, indiferent dacă proprietarul este statul, o persoană fizică sau juridică. Spaţiul verde de la Răzoare măsoară circa 2 hectare şi este situat între Bulevardul Geniului, Şoseaua Panduri şi Strada Răzoare. În Planul Urbanistic General, figurează ca spaţiu verde. 5000 mp din terenul în cauză se află în proprietatea privată a membrilor familiei Tănăsoiu, acţionari în firma de construcţii ACM şi la Primavera Development, dezvoltatorul parcului de afaceri S-Park, scrie HotNews.ro.
Comisia de Urbanism a dat avizul de oportunitate pentru construcţia blocului-turn într-un loc în care Planul Urbanistic General prevede clar că n-ar trebui să existe decât parc şi construcţii specifice unui parc, spune Dan Trifu la RFI. Este vorba de un teren V1*, potrivit PUG, adică spaţiu verde, unde un bloc-turn nu are ce căuta. Iată ce spune legea:
* „V1 - Spaţii verzi publice cu acces nelimitat (V1a - Parcuri, grădini, scuaruri şi fâşii plantate publice; V1b –Amenajări sportive publice; V1c - Spaţii plantate protejate).
Sunt admise utilizări în anumite condiţii, potrivit Art.2, pentru V1a + V1c:
- construcţii pentru expoziţii, activităţi culturale (spaţii pentru spectacole şi biblioteci în aer liber, pavilioane cu utilizare flexibilă sau cu diferite tematici), activităţi sportive, alimentaţie publică şi comerţ, limitate la arealele deja ex