Încetul cu încetul, patimile elevilor care au dat piept cu examenul de Bacalaureat au început să se mai domolească. De cealaltă parte, oficialii par să-şi concentreze zvâcnirile intelectuale rămase pe desăvârşirea metodei perfecte de “epurare academică”, după logica am văzut ce s-a întâmplat punându-i laolaltă, să vedem ce iese şi dacă-i împărţim după posibilităţi. Intelectuale, evident… Ne întoarcem oare la exigenţele bon pour l’Occident – bon pour l’Orient?
După ce au trecut prin şcoală ca gâsca prin apă ani la rând, odată ajunşi la mal, elevii s-au văzut nevoiţi să arate lumii ce au pregătit nu pentru azi, ci pentru zilele ce vor urma celei de mâine. (Să nu uităm că cei de astăzi sunt cei care ne vor conduce! Ei sunt cei care ne vor învăţa, la rândul lor, copiii, sau, infinit mai rău, ei sunt cei în faţa cărora ne vom găsi pe patul de spital!) Şi au făcut-o, săracii, cu vârf şi îndesat!
În ciuda prăpădului, sistemul le mai dă o şansă, în mai puţin de o lună. Pe internet au început să circule deja propuneri de subiecte pentru sesiunea a doua a Bacalaureatului, astfel:
Limba si Literatura Romana
Se da textul: “Ana are mere”.
Pe foaia de examen, sau pe o alta hartie pe care o aveti la indemana, servetel, ambalaj de ciocolata, etc., scrieti raspunsul la urmatoarele intrebari:
1. Ce are Ana?
2. Cine are mere?
3. Extrageti cel putin un fruct din text.
4. Desenati un mar.
5. Scrieti un alt nume de fata in afara de “Ana”. Daca nu va amintiti, e bun si un nume de baiat.
6. Alcatuiti o scurta compunere in care sa povestiti ce va trece prin cap.
7. Analizati textul in 3-4 pagini sau, la alegere, scrieti un banc.
Matematica
1. Aflati valoarea lui x din ecuatia: x = 2.
2. Suma a doua numere este 4. Numerele sunt egale. Aflati macar unul din cele doua numere.
3. Calistrat avea 10 ani