Producţia de grâu şi secară obţinută de pe 83% din suprafaţa aflată în cultură a depăşit nivelul recoltei din 2010, totalizând aproape 5,8 milioane tone, în prima jumătate a acestui an, respectiv 86% din estimările Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2011.
Potrivit ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, circa 80% din recolta de grâu din 2011 este panificabilă, iar 60% din producţie este de o foarte bună calitate.
Calitatea recoltei de grâu a fost confirmată recent şi de patronatele din industria de morărit şi panificaţie, acestea solicitând însă creşterea rezervelor de grâu şi limitarea exporturilor.
"Recolta de grâu din 2011 este una excelentă din punct de vedere calitativ, corespunzătoare pentru panificaţie. Cred că vom reuşi anul acesta să mâncăm şi o pâine mai bună dacă vom ţine necesarul de grâu în ţară', a declarat, recent, preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie (ROMPAN), Aurel Popescu.
Şeful ROMPAN i-a cerut ministrului Agriculturii să intervină pentru mărirea rezervelor de grâu din ţară, astfel încât să existe necesarul intern asigurat din recolta de grâu din 2011.
Ministrul Agriculturii consideră că în aceste an, soiurile româneşti de grâu sunt peste majoritatea soiurilor străine. "În condiţiile în care în România a fost un an deosebit de favorabil din punct de vedere climatic pentru soiurile autohtone, pentru soiurile importate din Austria, Franţa, Germania, a fost unul extrem de nefavorabil", a adăugat Valeriu Tabără.
În acest an au fost însămânţate 1,95 milioane hectare cu grâu de pe care se estimează că se vor recolta în jur de 6,7 milioane de tone, mai mult cu peste un milion de tone faţă de recolta anului 2010 (5,6 milioane tone).
Până la 27 iulie a fost recoltată o suprafaţă de 1,611 milioane hectare, la un