Principalii pioni ai grupării care a păcălit o mie de americani cu 20 de milioane de dolari au fost colegi de clasă. Procurorii de peste ocean au descoperit secretul “afacerii” de milioane pe care au pus-o la punct tinerii reşiţeni încă de acum trei ani.
Sorin Lebădă, Cristian Florea şi Nicolae Gligor au fost reţinuţi de autorităţile americane în 2008, fiind suspectaţi încă de la acea vreme de fraude on-line, după ce au postat anunţuri fictive pe mai multe platforme de comerţ electronic. Practic, aceştia au încasat banii pentru bunurile scoase la vânzare, dar au uitat să mai trimită şi marfa pe adresele cumpărătorilor. Tot atunci au fost identificaţi şi alţi patru membri ai reţelei, dar care se aflau în România: Laurenţiu Adam, Flavius Corneliu Militaru, Horaţiu Daniel Bălănescu şi Dragoş Ioan Bălănescu.
Lebădă, Florea şi Adam au fost colegi de clasă, la Liceul de Matematică-Fizică din Reşiţa, actualul Traian Lalescu. Aceştia au absolvit în 2000, dar au rămas buni prieteni şi pe perioada facultăţii, când s-au mutat în Timişoara. Deoarece nu le ajungeau banii pentru distracţii, Lebădă şi Florea au plecat în SUA, prin programul Work and Travel. Nu pentru o slujbă oferită de obicei studenţilor români, ci pentru a pune pe roate “afacerea eBay”.
“Complici din afara Statelor Unite postau pe Internet, spre vânzare, articole ca ambarcaţiuni, vehicule şi jet-ski-uri, şi îi convingeau pe cei care doreau să cumpere aceste produse să transfere banii în contul unor nume fictive. Membrii care se aflau în Statele Unite primeau mesaje de la complicii lor din România cu instrucţiuni legate de cum să retragă banii şi apoi să îi distribuie. După aceea, membrii care se aflau în SUA mergeau la terminalele de transfer, prezentau acte false şi luau banii obţinuţi în urma fraudei”, se arată într-un comunicat al The United States Attorney's Office.
Pr