Ministrul economiei, Ion Ariton, a decis să nu mai lase Oltchim la cheremul lui Constantin Roibu. Acţionarii companiei se vor întâlni pe 29 august pentru a discuta problema. Sursa: AGERPRES
Constantin Roibu va rămâne director general al combinatului chimic din Râmnicu Vâlcea, dar nu va mai ocupa funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Oltchim. Acţionarii Oltchim vor discuta, pe 29 august, propunerea de modificare a unui articol din statutul Oltchim, la cererea Ministerului Economiei, care este acţionarul majoritar. Scopul este separarea funcţiilor de director general şi de preşedinte al CA, pe care Roibu le ocupă în prezent.
Dezastrul Oltchim, negru pe alb
Guvernul vrea să vândă anul acesta pachetul majoritar de acţiuni Oltchim, rămas în proprietatea statului, şi să identifice în următoarele luni o soluţie pentru datoriile uriaşe ale combinatului condus de Roibu vreme de 20 de ani. Combinatul vâlcean are capitaluri proprii negative (-548.54 milioane de lei), iar obligaţiile curente ale societăţii depăşesc activele circulante cu suma de 785.5 milioane de lei.
Dezastrul mandatului de 20 de ani al lui Constantin Roibu este completat de volumul impresionant al datoriilor – 2.2 miliarde de lei, din care ponderea cea mai mare (1.15 miliarde de lei) o au datoriile comerciale (către furnizori şi altele). Restul îl reprezintă datoriile către AVAS (creditele cu garanţii de stat nerestituite de Oltchim) – 508 milioane de lei plus credtite şi dobânzi către bănci – 598 milioane de lei.
Majoritatea instalaţiilor, gajate la bănci
După ce nu a mai primit ajutoare de stat, Oltchim a angajat credite comerciale garantând restituirea acestora cu instalaţii de producţie sau alte active ale societăţii.
Un raport financiar care analizează capacitatea combinatului de a plăti o penalitate de p