Am dat un interviu pentru site-ul Romania Curata referitor la proiectul minier de exploatare a zacamantului de aur de la Rosia Montana:
Romania Curata: Luna aceasta s-a dat un nou aviz de descarcare arheologica pentru masivul Carnic din Rosia Montana, in vederea initierii proiectului minier de exploatare a zacamantului de aur din zona. A mai existat insa un aviz similar care a fost anulat de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Este normal sa se emita un nou aviz in aceste conditii?
Monica Macovei: Daca nu au aparut fapte noi, nu este legal sa se emita un nou aviz. Acea decizie din justitie, inteleg ca este irevocabila, a intrat in spatiul juridic si este valabila in continuare, deci este ilegal sa se ia de la capat procedurile daca nu au aparut fapte sau dovezi noi. Din ce am vazut in spatiul public, nu vad cum ar putea aparea fapte noi pentru ca aici sunt in discutie chestiuni legate de sol si de alte repere care nu se schimba de la un an la altul, sunt chestiuni obiective. Acest aviz nu depinde de cati bani da Gabriel Resources sau de cate locuri de munca se creeaza, sau de altfel de false argumente care se aduc acum pentru justificare.
Avizul pentru descarcarea arheologica, un prim pas catre folosirea cianurilor
RC: La inceputul anului, un alt organism ce functioneaza pe langa ministerul Culturii, Comisia Nationala a Monumentelor Istorice (CNMI) a recomandat, in scris, ministrului Kelemen Hunor, sa includa Rosia Montana pe lista propunerilor pentru Patrimoniul UNESCO. Nu s-a dat un raspuns la aceasta recomandare. Ar trebui mentinuta?
MM: Categoric, da. Si asta este prima cerinta la care trebuie sa raspunda ministrul Culturii inainte de chestiunea avizului referitor la descarcarea arheologica, care este un pas catre permiterea folosirii cianurilor. Sigur, trebuie sa intre pe lista patrimoniului UNESCO, dar indiferent daca asta