Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, a pus gaz pe focul crizei datoriilor suverane cu o declaraţie controversată. Sursa: REUTERS
Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a declarat recent, într-un interviu pentru revista Stern, că ţările care primesc pachete de asistenţă financiară din cauză că au datorii foarte mari trebuie să cedeze o parte din suveranitatea lor Uniunii Europene. Cât de mult ar afecta România transformarea acestui scenariu în realitate? Posibilitatea ca România să-şi piardă o parte a suveranităţii naţionale din cauza datoriilor este zero, consideră Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. "Ţara noastră stă foarte bine la acest capitol: avem o datorie publică de sub 40% din PIB, iar deficitul bugetar este pe scădere. În plus, consider că această declaraţie a lui Schaeuble este mai mult una politică, cu rol de a calma spiritele", a subliniat oficialul.
Este nevoie de consens
Potrivit lui Vasilescu, pentru a impune această decizie trebuie ca toate ţările din Uniunea Europeană să ajungă la o înţelegere în acest sens.
Totodată, discuţiile despre suveranitate au un caracter foarte relativ. "Germania, de exemplu, a renunţat la marcă odată cu trecerea la euro. Practic, a renunţat la un element important al suveranităţii sale, ca şi celelalte state care au trecut la moneda europeană. Acum tendinţa este, la nivel european, să trecem la o politică fiscală unică, ceea ce presupune renunţarea la unele prerorgative care ţin de suveranitate. Iar miza este cea a eficienţei economice", a subliniat Vasilescu.
Mai mult de atât, Adrian Vasilescu a afirmat că este posibil ca Germania să încerce să impună în mod unilateral o astfel de măsură, care să vizeze pierderea anumitor prerogative, care nu ar fi corectă dacă s-ar aplica doar pentru anumite ţări.
"Adevărat, Europa