În aceast sfârşit de săptămână, în satul Ampoiţa se desfăşoară cea de-a opta ediţie a Festivalul Secerişului. Gospodinele se vor întrece într-un concurs gastronomic, iar invitaţii se vor delecta cu muzică populară. Punctul central al evenimentului este împletitul cununii de spice.
Gazda festivalului din acest an este Pensiunea „Izvorul Muntelui” din Ampoiţa, iar evenimentul este organizat de Consiliul judeţean Alba, Primăria comunei Meteş, Centrul cultural judeţean „Augustin Bena“ şi Filiala ANTREC Alba.
„Ca în fiecare an puteţi gusta din tradiţionalele preparate din făină prezentate la concursul gastronomic, dar şi produse tradiţionale specifice zonei văii Ampoiului - plăcinte, ţuică de prune, dulceţuri, murături toate pregătite de gazde“, a precizat Emil Comşa, preşedintele ANTREC Alba.
Acesta a precizat că spectacolul folcloric va fi susţinut de artişti renumiţi ai judeţului. Printre aceştia se numără Ionuţ Fulea, Marius Ciprian Pop, Marinela Baba, Mircea Târziu, Roxana Rechea, Maria Filimon, Cătălin Haşa, Ansamblul folcloric al judeţului, Ansamblul „60 Plus“ din Alba Iulia.
Împletitul cununii
După seceriş şi treieratul grâului are loc împletitului cununii de spice. Cununa de spice din Ampoiţa este un obicei foarte vechi, cu adânci semnificaţii în viaţa satului.
„Pe vremuri, împletitul cununii de spice era un prilej potrivit pentru negoţ, petreceri şi distracţii. În prezent se împleteşte cununa de spice de grâu la începutul secerişului, cu sânziene şi alte flori, de către fetele tinere ajutate de femei cu experienţă. La terminarea seceratului are loc împletirea cununii din spicele cele mai frumoase, din ultimul snop ori dintr-o fâşie de holdă nesecerată“, a mai spus Emil Comşa.
Cununa are împletită la mijloc o cruce. Până se împleteşte cununa tinerele femei cântă tot timpul. Cununa este purtată