Autorităţile susţin că actulul model de achitare a serviciilor pentru căldură este inechitabil pentru cei care nu au renunţat la sistemul centralizat de încălzire.
Autorităţile au identificat o nouă soluţie pentru a stopa extinderea fenomenului de debranşare a locuinţelor de la sistemul centralizat de încălzire, majorând de patru ori taxa pentru aceştia.
Astfel, în cazul deconectării integrale a locuinţelor de la sistemul centralizat de încălzire, consumatorul va achita plata pentru încălzire în mărime de 20% din costul energiei termice calculate pe un metru pătrat. În prezent aceasta constituie doar 5% şi nu reflectă costurile reale.
Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Economiei, debranşarea apartamentelor de la sistemul centralizat a contribuit la creşterea plăţilor pentru energia termică în locuinţele rămase conectate. Responsabilii de la Ministerul de Economie susţin că nu este corect ca cei conectaţi la sistemul centralizat să achite pentru toată energia consumată pentru încălzirea spaţiilor tehnice în care sunt amplasate reţelele inginereşti ale blocului de alimentare cu apă caldă/rece, încălzire, precum şi canalizare în perioada rece.
În acelaşi timp, proprietarii de apartamente cu încălzire autonomă achită doar 5% din valoarea energiei termice care ar fi trebuit să fie consumată de apartament, fără a fi inclus şi costul încălzirii încăperilor tehnice.
La ora actuală în municipiul Chişinău circa 15% din totalul de 199.520 de apartamente, deja sunt debranşate de la sistemul centralizat de încălzire. La Bălţi situaţia este mai gravă, circa 28% din spaţiul locativ a trecut la centrale autonome.
Mai multe despre acest proiect citiţi aici